Onsdag 8 februari 2012 

Benda Bilili! 

 

 

Benda Bilili!
Regi: Renaud Barret, Florent de La Tullaye
Frankrike/Kongo 2010
1 tim 25 min

 

 

 

Med: Cubain Kabeya, Paulin Kiara-Maigi, Roger Landu

 

Filmen om musikgruppen Staff Benda Bilili från Kongo-Kinshasa följer en grupp halta, rullstolsbundna, hemlösa musikers fantastiska framgångssaga från repetitionerna på gräsmattan i stadens zoo till hyllade konsertturnéer i Europa.


Det började 2004 på en bakgata i Kinshasa. Sångaren och gitarristen i bandet, Coco Yakala, deklarerade stolt från sin ombyggda trehjuling: ”En dag kommer vi att vara de mest kända handikappade gubbarna i hela Afrika.” Fem år senare står samme man på scenen framför ett publikhav på Frankrikes största musikfestival. Utslagna människor i samhällets absoluta utkant hade lyckats vända sitt öde.

 

Filmen målar ett impressionistiskt porträtt av en grupp gatumusiker som kämpar mot ofattbart svåra omständigheter. Ricky, Coco och Théo är tre naturkrafter med viljor av stål. Deras beslutsamhet om att lyckas och att inte ge upp är det som gör att gruppen klarade av att hålla ihop och hålla fast vid sitt mål trots att de levde i ett obeskrivligt kaos. Filmens berättelse fokuserar också på förhållandet mellan Ricky och ett gatubarn som han lär upp och som visar sig vara ett musikaliskt geni.


Det här är inte en musikfilm, utan en film om människor i marginalen som står upp mot de som definierar dem att vara just det. Musiken är en del av berättelsen och varje sång är sprungen ur ett problem eller en situation och på gatan finns omedelbart en testpublik.

 

 

Läs mer om filmen och se trailer här:

Benda Bilili! på IMDb 

Benda Bilili! på kritiker.se

 

 

 

 

Filmer våren 2012

Jane Eyre

Benda Bilili!

Bridesmaids

A Dangerous Method

Apflickorna

Nader och Simin - en separation

 

Se filmstudions alla
Visade filmer 

bodensfilmstudio.se 2007-2012 • kontakt@bodensfilmstudio.se