Onsdag 8 december 2010 

Ajami

 

Ajami
Regi: Scandar Copti och Yaron Shani
Israel/Tyskland 2009
2 tim

Med: Fouad Habash, Nisrine Rihan, Elias Saba
 

AJAMI skildrar hur de tonåriga bröderna Omar och Nasri hamnar mitt i en blodig klanfejd. Polismannen Dando letar förtvivlat efter sin bror som har rapporterats saknad i strid. Tonårige palestiniern Malek arbetar illegalt och försöker spara pengar till sin mammas benmärgstransplantation, men hamnar på fel sida i en knarkaffär. Binji vill bara komma bort från alltihopa, flytta till Tel Aviv och leva i lugn och ro med sin judiska flickvän.

Välkommen till Ajami - ett fattigt och kriminellt belastat grannskap i den israeliska hamnstaden Jaffa. Här lever muslimer, judar och kristna sida vid sida i spänd och bräcklig samexistens. De sammanvävda berättelserna och de olika människoödena kolliderar med en förödande kraft i denna uppseendeväckande och mångfaldigt prisbelönade debutfilm som även Oscarnominerades i kategorin för bästa utländska film i år.

Regissörerna Scandar Copti och Yaron Shani, israelisk arab resp israelisk jude, lyckas tillsammans med de icke-professionella skådespelarna att få detta täta storstadsdrama att svämma över med rå energi och autencitet. Ajami, ett microcosmos som återspeglar tillvaron i Israel, är en berättelse om grannar som hamnar i en ohållbar situation.

1 Oscar-nominering © A.M.P.A.S.®

 

 

 

Mer om filmen, trailer och annat av intresse hittar du här:

Filmens webbplats

Ajami på IMDb

Ajami på kritiker.se

 

 

Filmer hösten 2010

Young Victoria

Avsked

Fish Tank

Capitalism - A Love Story

Den första dagen på resten av ditt liv

Ajami

 

Se filmstudions alla
Visade filmer

 

bodensfilmstudio.se 2010 • kontakt@bodensfilmstudio.se